GLIDINGIRL - egy vitorlázórepülő pilóta élményei 2013 óta

Glidingirl

Farkashegy - Katlan: a vitorlázórepülés bölcsője

2019. április 14. - Glidingirl

Régóta szerettem volna eljutni a Farkashegyi repülőtértől nem messze lévő "Katlan" vitorlázórepülő emlékműhöz, hiszen a sportrepülés egyik emblematikus helyszínéről beszélünk. Immár hat éve foglalkozom vitorlázórepüléssel a szabadidőmben - úgy gondoltam tehát, hogy a szezonkezdés előtt itt az ideje felkeresni azt a helyet, ahonnan elindult, vagy legalábbis szárnyra kapott a magyar sportrepülés.

A BKV oldalán található Hármashatár körtúra leírása alapján indultunk el a Sorrento és az emlékmű felé, de a nem túl alapos iránymutatások,és persze a helyismeret hiánya miatt egy óra gyaloglás után már gyanítottam, hogy nem jó irányba tartunk az erdőben. Hátraarc, vissza a KFKI-hez, nézzük, mit ajánl a Google Maps.

A Hármashatár körtúrához képest egy sokkal egyszerűbb útvonalon, gyakorlatilag a Konkoly-Thege Miklós út autóval nem járható vonalát követve ereszkedtünk le a Katlanig. A köves út hamarosan emelkedőre váltott, de a rövid túra igazán könnyen teljesíthető, hamar felértünk a tetőre.

kep1.PNG

Az időjárás nem éppen a legszebb arcát mutatta, egészen hideg volt az emlékműnél, és az eső is rákezdett csakhamar. Mindazonáltal jó volt látni, hogy két-három család is készített néhány fotót a nemrég felújított szárnyaknál, elolvasták az emléktáblát, és ők is a fűben ülve nézték a Farkashegyi repülőtérről felszálló gépeket. 

1b29c21a-7cd3-4ed7-8484-50b241738246.jpg

Nemcsak az emlékmű, de a gyönyörű táj és kilátás is idevonzza a környező települések lakóit. Remélem, hogy a látogatók közül többen kedvet kapnak majd ahhoz, hogy a vitorlázórepülést is kipróbálják, a Katlanból repülő pilóták nyomán. A '20-as években még a hegyekhez volt kötve a sport, hiszen a magaslatról történő gumiköteles indítás volt a jellemző. A csörlős indítás, a motoros vontatás és a segédmotorok megjelenésével a pilóták egyre könnyebben hódolhattak kedvenc szabadidős tevékenységüknek, és ma már el se tudjuk képzelni, micsoda csapatmunka kellett a repüléshez közel 100 éve... 

img_0329.jpg

A Katlan mellett sétálva és az emlékművet meglátogatva viszont egy kicsit visszagondolhatunk ezekre a régmúlt időkre, és kifejezhetjük a tiszteletünket, ha meglátogatjuk a vitorlázórepülés bölcsőjét.

A bejegyzés trackback címe:

https://glidingirl.blog.hu/api/trackback/id/tr5014763258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása