GLIDINGIRL - egy vitorlázórepülő pilóta élményei 2013 óta

Glidingirl

Egyetlen vágyam: a csörlőkötél hosszánál nagyobb magasságba vezető út :D / My desire: let's get high! :)

2013. június 25. - Glidingirl

"A vitorlázórepülő ellesi a madarak tudományát, megtanulja kihasználni a lejtőszelet, a termiket, a zivatart és már a madaraknál is jobban ismeri a levegő titkait" - homlok ráncolva olvastam ezt a költői gondolatot a Kezdő vitorlázórepülős könyvemben, és magamban kicsit el is mosolyodtam. Bárcsak ilyen könnyű lenne követni a madarakat, ilyen gondtalanul rájönne az ember a "levegő titkaira" :D

"The glider pilot learns about the knowledge of birds, knows how to fly in thermals, how to avoid ranistorms and also knows the secrets of the air." - I was looking at this quote with incomprehension and I thought that it's too poetical. I wish if I were in this easy situtation, just know this "secrets". :D

A hétvége sok új tapasztalattal szolgált ismét, az időjárás pedig nem feltétlenül állt a szolgálatomba, bár úgy is mondhatom, mindvégig kegyes maradt. Szombaton ugyan egy termiket se találtam, befejeztem a spirálgyakorlatokat egy híján... zivatar előtt voltunk, még volt időm egy felszállásra, de lám, a kötél megint nálam szakadt, így aztán a szárny alatt menedéket keresve vártam, hogy érkezzen a felmentő sereg a pálya közepére. Mire visszaértünk, alig telt el egy fél óra, pörögtek az utaskörök, de fél egyre megérkezett a várva várt zivatar, és pánikpakolással menekültünk a faházba. Nagyobb volt az ijedelem, mint maga az eső, ugyanis egy csepp se esett, csak a szél szaggatta a fákat és villámok cikáztak az égen.

That weekend I gained new experiences, the weather was not the best but it was propitious. On Saturday I didn't find any thermals but I finished my spirals (practising)... almost finished. Before the storm I tore the rope so we stopped for a while and then the rain came. It is typical :D I am lying under the wing just to find shelter somewhere from the sunshine and then run through the runway before the lightning.
But the scare was bigger than the raining, there was strong wind and thunder without a single raindrop.

blogjunius002.jpg

Kedvenc póló: a logóval :)

Másnap a reggeli eső ellenére meglepően sokan gyűltünk össze a faház teraszán, és hogy megvárjuk, még abbamarad a szemerkélés is, fonószakkört szerveztünk a hangár előtt :D bizony bizony, előkerült néhány régi kötéldarab és szép lassan minden vállalkozó szellemű megtanulhatta, hogy kell az elszakadt kötelet megfonni. Én is beálltam a sorba, bár a munka nem egy leányálom - hasznos, akkor meg érdemes megtanulni.

The next day despite the rain in the morning we gathered together in force, and while we were waiting for better weather conditions, we learnt how to wreathe the rope. It is useful but not easy for a woman, but I wanted to learn it too.

Délután egészen jól alakult az időjárás, lerepültem maradék egy spirálom, utána orrcsőrlés következett a tematika szerint, de valahogy nem voltam a csörlések magaslatán már súlypontból se - annyira erős szembeszél fújt, a gép rettenetesen begyorsult, rólam meg kiderült, hogy még nem tudok hatásosan jelezni a csörlőkezelőnek. Semmi baj - oktató elő, és megtanultam immár ezt is. :)

In the afternoon the weather became better, I finished practising spirals, I tried winch launch in the nose of the plane and then I flew 20 mins with an instructor to show my knowledge about thermals.

Ismét zivatar közelgett, a felhők a látóhatáron kezdtek összeállni, de az oktatóm mégis megkockáztatta, hogy próbáljuk csak meg akkor a termikbemutatót, nincs rossz idő hozzá. És lám, sikerült is! Némi segítséggel kiemelkedtem 800-ra és hihetetlen 28 percet tudtunk fent maradni! Pontosabban ennyit "illet", a többiek lent már várták a Góbét, és a feladat sikeresen teljesítve lett.

And then the same story: the clods gathered together again, so we had to hurry to carry the planes and other things to the hangar. The sky was dark blue and that day it was rainig heavily.

Ha plusz kettes emelésbe futottunk, én már égtem a boldogságtól, a mennyekben jártam, még át nem mentünk merülésbe - egy szóval elég nyögve nyelősen ment, szűkek voltak a a termikek, nem is volt nagy emelés, de mégis sikerült.

Nekem persze a C vizsga járt a fejemben...sikerülhetne is. Ám az erős szél miatt az oktatóm spirálnál is mondta, hogy ne csak erre hajtsak, ne csak ezt figyeljem, aztán pedig a többi csörlésből sima iskolakört kért.

However exam C was in my mind during the weekend. I am so close to this task, it sounds easy: fly 10 mins. But here, where the weather is alwasy changing and thermals are rare, it's a difficult task for a beignner. But I am not woorying any more... I have a lot of time, the whole summer and I am sure that my logbook will be completed with this exam soon. But when? :)

Nem aggódom, időm annyi, mint a tenger. Csupán megállapítottam, egyre többször szemezek a repülési naplóm egy bizonyos részével, árgus szemekkel nézem, kicsit végigsimítok rajta.... jajj, mikor lesz már kitöltve?

blogjunius001.jpg

Egyelőre üresen vár

Mégis most úgy érzem, hogy a legszebb hét elé nézek: holnap Pestre utazom, és ki nem hagynám már akkor a Hármashatárhegyi repülőteret, minden lebeszélve, térképek kinyomtatva, út megszervezve. És mit ad Isten? Úgy néz ki, hogy az időjárás is perfektül alakul, és talán még a lejtőrepülést is kipróbálhatom. Ha lesz ilyen szerencsém, az egy életreszóló élménnyé válik majd.

But now I feel that I am looking forward to the best week of the summer: tomorrow I will travel to the capital for a few days and I will have the chance to try gliding at an other aiport. I am sure that it will be an unforgettable experience also. New sceneries, new people.

(Sorry for small mistakes and not using the proper words in some cases!)

A bejegyzés trackback címe:

https://glidingirl.blog.hu/api/trackback/id/tr885377922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása