GLIDINGIRL - egy vitorlázórepülő pilóta élményei 2013 óta

Glidingirl

Téli felkészülés

2015. december 01. - Glidingirl

Most, hogy hivatalosan is beköszöntött a téli időszak, szembe kell néznem a ténnyel, hogy bizony jó pár hétig nem fogok még repülőben ülni... persze így is elég sűrűn be van táblázva az év ezen része, idő feleslegem nem lesz az egyetem miatt.

Régóta tervezgetek egy kis egyéni rágyúrást is a repülés elméletre, de most nem a szó klasszikus értelmében kell venni ezt a kijelentést. Nem is magával a repülés technikával kezdtem el foglalkozni, hanem inkább a repülés pszichológiájával.

Még nyáron kézhez kaptam Leo és Ricky Brigliadori könyvét (Competing in gliders - winning with you mind), de akkor csak bele-bele lapoztam. Igen tanulságos fejezetek vannak benne, és mivel hosszú könyv, még mindig csak belekóstolni volt időm. Azért meg szeretném Veletek osztani ezt a belekóstolást is, hátha Ti is kedvet kaptok ehhez az olvasmányhoz... karácsonyi ajándéknak szerintem például perfekt lehet ;)

A Human Factors fejezet elejét olvasva már kérdések vetődtek fel bennem: Brigliadoriék ugyanis leírják, hogy igenis tudomásul kell venni, hogy nem csak a tapasztalat, a sok repülés hozza meg a sikereket - hanem néhány emberben van egy (vagy több) bizonyos plusz képesség, amit ha kihasznál, nagy előnyre tesz szert másokkal szemben. Nos, én még nem vagyok tisztában azzal, hogy bennem van -e ilyen plusz képesség, és ha igen, akkor mi az, de nincs is még annyi repülős tapasztalatom, hogy ilyen téren bármiféle kijelentést tehessek.

kepatmeretezes_hu_2015092516_05_08hdr.jpg

Ezután következett olvasmányomban egy szintén elég izgalmas rész: a motiváció definiálása. Mi motiválhat egy pilótát? A szerzőpáros az alábbi válaszokat kínálja:

- Örömöd leled a versenyzésben

- A vágy, hogy kiteljesedj valamiben

- A vágy, hogy nyerj

- Agresszió kieresztése (Na nem a durva, másokat veszélyeztető...csak egy egészséges stressz levezetés)

- Az akarat, hogy megmutasd, még mindig versenyképes vagy (inkább idősebbekre értve)

- Eredmények elérése egy nemzet hírnevének öregbítése céljából

Én a második válasszal definiáltam a saját motivációm. Hiszen elsősorban magamhoz kell mérnem a teljesítményem, és magamnak megfelelni. :)

Kicsit önismereti tréningként is szolgál ez a könyv, mert sikerült rám illő kategóriákat találni még bőven. És ugyebár minden sikeres út úgy kezdődik, hogy az ember felismeri a saját hibáit.

"Only those who interpret gliding as a religion, and not as a simple sport, will be able to be successful in this discipline."

A bejegyzés trackback címe:

https://glidingirl.blog.hu/api/trackback/id/tr578130900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása