GLIDINGIRL - egy vitorlázórepülő pilóta élményei 2013 óta

Glidingirl

Vitorlázórepülés?! De motor nélkül...hogyan?

2013. március 22. - Glidingirl

A fenti kérdés sokszor elhangzott már felém, amikor is az új hobbimat ecseteltem nagy átéléssel... Kétféle embertípus van: aki tudja, hogy mi a vitorlázórepülés, és aki nem.

Sajnos az utóbbi tábort gyarapítják nagyon sokan, de persze ez természetes, és azért annyira nem meglepő. Ha valaki elsőre hallja meg, hogy repüléssel foglalkozom, máris óriási utasszállító gépekre gondol, vagy jobb esetben csak motoros, kisebb repülőkre. Kevés azoknak az aránya, akik ténylegesen tudják, hogy a vitorlázórepülő is rendes repülő, csak motor nélkül. (és akkor még azokat nem is említettem, akik összetévesztik a sárkányrepüléssel)

Ekkor jön a kérdés: de akkor mégis hogyan repülsz fel, ha nincs motor? A vontatás sokkal jobban a köztudatban él, a csörléses módszert meg kézzel-lábbal szoktam elmutogatni, magyarázni, hogy érthető legyen. Persze nem könnyű elképzelni annak, aki még nem látott ilyet. Elég szürreális, hogy egy darab vékony kötél egy több száz kilós gépet 300m-re felhúz pár másodperc alatt...

Szóval általános benyomásom, hogy a pilóta-létet a mai napig valami hitetlenkedés övezi. Mégiscsak csodálatos, hogy az ember, aki nem kapott szárnyakat, nap mint nap repülhet. Ráadásul ami az én ismerőseim körében meglepetést okozott még, az az, hogy Miskolcon is lehet repülést tanulni. Az emberek csak azt tudják, hogy a fővárosban lehet repülni, de a vidéki repülőklubok neve még nem él a köztudatban. Pedig az alapokat mindenhol ugyanúgy tanítják, hiszen ezt központilag adják ki.

És végül most, hogy az elméleti vizsgára készülök, többen is elkérték tőlem a jegyzeteim, a vitorlázórepülő tankönyvet, hogy belepillantsanak egy kicsit, milyen is ez... meglepett arcok néztek rám: ez ilyen bonyolult? Ennyire szükség van benne a fizikára? Törvények? Szabályok? Nehéz ezt megtanulni, ugye?

Pedig nem ;) a repülésbe csak belecsöppenni kell, jókor, jó helyen, és nem nehéz tanulni, hanem élvezet, és könnyen függővé válik az ember. Jó lenne, ha többen ismernék meg ezt, még ha tudjuk is, hogy nem áll már vissza a szocializmus rendszere, ahol ingyenes volt a vitorlázórepülés. Hiába, annak az "aranykornak" vége, de a jelenben sem szűnt meg a sportrepülés, sőt! Aki nem hiszi, járjon utána ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://glidingirl.blog.hu/api/trackback/id/tr695162864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása