GLIDINGIRL - egy vitorlázórepülő pilóta élményei 2013 óta

Glidingirl

Szóval terepre szálltál... de hogyan tovább?

2014. április 06. - Glidingirl

Írta: Daniel Sazhin
Fordította: glidingirl

Amikor 3 éve elkezdtem távokat repülni, rengeteg cikket olvastam arról, hogy hogyan kell biztonságosan leszállni adott terepre. Figyeljek a felszínre, a lejtésre, a szélirányra, a szél sebességére meg tudjam, hogy mikor nem szabad erőltetni tovább. Felvértezve a sok hasznos információval repültem sorra a távokat, rengeteget be is fejeztem, de 16 terepre szállásból 12 mégis tavaly történt velem. Sokkal inkább úgy tűnik, hogy leszállás után fogtam csak fel, mi is történt velem, addig csak sodortak az események. De akkor bajban voltam, hogyan is tovább?!
Úgy gondolom, érdemes megosztani néhány tapasztalatom, hogy a hibákra jobban fel tudjam hívni a figyelmet.

Terepen vagy, hosszú és meglehetősen frusztráló küzdelem után. Elült a por, kiszállsz a gépből, és itt az ideje, hogy helyrehozd a dolgokat, azaz hogy elszállítsátok a repülőt, vissza a hangárba. Írtam egy listát, amit érdemes pontosan követni, ha te is ebbe a helyzetbe keveredtél.

landing out.jpg

1. Vedd fel a kapcsolatot a csapattal! Elő a telefont és hívd azt, aki a legnagyobb eséllyel tud érted menni. Add meg a GPS által mutatott koordinátákat neki pontosan! Ha szükség lesz valamilyen speciális eszközre, szerszámra, még most szólj! A legjobb ha előre kikészíted azokat a dolgokat, amire szükséged lesz ha terepre szállsz, mert így csak felkapja azt az érted érkező csapat, és gyorsabban odaérnek.

2. Biztosítsd a repülőt! Ha szeles az idő, kösd ki a kormányokat, nyűgözd le a gépet, ahol esetleg karcolódhat, rakj alá párnákat.

3. Keress kapcsolatot a civilizációval :)
Ha biztosítottad a repülőt, itt az ideje útnak indulni. Vigyél magaddal telefont, GPS-t, sapkát és vizet. Egy hosszú repülés után bizonyára dehidratált vagy, nagyon fontos a folyadékpótlás. Ha nedvesebb területre szálltál, akkor jó ötlet a szúnyogirtó spray is. Ha látsz valamiféle kitaposott utat/ösvényt, indulj el azon. Mindenféle kutyától és legelő állattól tartsd a lehető legnagyobb távolságot. Amelyik háznál autót látsz, ott valószínűleg bent is vannak, kérj segítséget, ha pl. lemerült a telefonod.
Ha találkozol a föld tulajdonosával, légy nagyon udvarias, mivel te vagy a hívatlan és váratlan vendég. Én mindig így kezdem a beszélgetést velük: "Elnézést a zavarásért, a földjének egy darabján szálltam le a vitorlázó repülőmmel, de minden rendben van. " Ha a tulajdonos mégis makacskodna, vagy agresszívan lépne fel, magyarázd el, hogy vészhelyzetben voltál.
(Ne próbálkozz azzal, hogy egyedül odébb tolod a repülőt, hogy esetleg ne legyen útban a gazdának. Ebből géptörés szokott lenni, várd meg a felmentő sereget.)

GliderNats_HVH_landing.jpg

4. Készülj fel a repülőgép szétszedéséhez. A csapat értékelne fogja, ha értesz minden részfolyamathoz, és te magad irányítod a repülő szétszedését. (kösd ki a kormányokat előre stb.) Minden alkatrészt, gépben hagyott személyes tárgyat egy helyre rakj, lehetőleg táskába, valamilyen rongyra, mert éjszaka, a sötétben nagyon nehéz lesz őket megtalálni.

5. Menj a bekötő úthoz, és ott várd a csapatot, hogy azonnal megtaláljanak. Vigyél vizet, sapkát, és lehetőleg ülj árnyékba! Ha autóval mentek be a megművelt földre, igyekezz, hogy a lehető legkevesebb kárt okozzátok!
Jön a legnehezebb rész: a repülőgép teljes szétszedése. Inkább lassan dolgozz, de nem érdemes kapkodva kárt tenni a gépben! Ha tarlóra szálltál, különösen vigyázz, hogy ne verjétek le a gép festését pl. a szárnyakról.
Kétszer is nézd meg, hogy nem hagytok -e valamit a terepen.

Ha klubos géppel repültél, annak ellenére, hogy fáradt vagy, ugyanolyan állapotban juttasd vissza a hangárba, ahogy elhoztad onnan.

Ha betartod ezt a néhány jó tanácsot, biztosan egy darabban jut vissza a repülőgép a reptérre....akarom mondani: jó esetben 4 darabban.

A bejegyzés trackback címe:

https://glidingirl.blog.hu/api/trackback/id/tr155962869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása